Att ta steget från att bara läsa böcker till att även blogga om dem

Jag har varit omgiven av böcker i hela mitt liv, och med tanke på den panik jag känner om jag så bara för en dag skulle stå utan läsning (ja, det har faktiskt hänt) så kan jag inte ens tänka mig hur ett liv helt utan böcker skulle te sig.

När jag var liten lånade jag drösvis med böcker som jag plöjde igenom. Därefter lämnade jag igen dem för att  låna hem en ny laddning. Det här beteendet upprepade sig i det oändliga, och jag reflekterade aldrig över vad jag hade läst, utan jag konstaterade bara om boken var bra eller dålig innan jag kastade mig över nästa.

Tyvärr förde jag heller aldrig någon slags läsdagbok där jag åtminstone skrev upp författarens namn och bokens titel. Detta ångrar jag så klart i dag, men det finns faktiskt en såväl naturlig som enkel förklaring till detta, nämligen skrivkramp, och med tanke på den är det inte så konstigt att jag alltid har känt ett starkt motstånd mot att skriva saker för hand.

Ca 3432 lästa titlar på 32 år

För en tid sedan försökte jag mig på att skriva en lista över vilka böcker jag hade läst från 1975 och fram till 2007 då jag började blogga. Det dröjde inte särskilt länge innan jag insåg att det aldrig, inte ens med min brors hjälp, skulle gå att göra listan komplett. Min lista innehåller 807 titlar, när den i själva verket borde innehålla i runda slängar 3432. Hopplöst företag med andra ord.

2007 fick jag upp ögonen för bloggen

En av de första bloggarna som jag började följa var tkj, och jag har varit honom trogen ända sedan dess. Tommy driver Sveriges största IT-blogg, och trots att jag är fullständigt (näst intill i alla fall) oteknisk så lärde jag mig otroligt mycket av honom. Efter att ha följt honom en månad ungefär startade jag min första bokblogg på Aftonbladet. Så här i efterhand är det en blogg som jag inte är det minsta stolt över, eftersom de flesta av mina inlägg lämnade mycket övrigt att önska, men det blev ändå en bra lärpenning om hur man inte ska skriva om man vill ha läsare och många kommentarer.

2009 bestämde jag mig för att lägga ned bloggen på Aftonbladet för att i stället satsa på en installerad version av WordPress på egen domän. Som av en händelse hade Tommy K. Johanssons Blogg-guiden precis släppts och genom hans steg för steg guider var detta en enkel match. När det gäller teknik finns det ingenting bättre än en bra manual, se där, där kom teoretikern fram igen, för då kan till och med en sådan oteknisk person som jag fixa det mesta. Dessutom gav tidningen mig en hel del ovärderliga tips, som jag än i dag har stor nytta av. Faktum är att tidningen var så bra att jag hoppas på att det kommer en uppföljare snart.

Hur mitt bokliv ser ut i dag

Mitt läsande har inte förändrats nämnvärt sedan jag började blogga, men bloggandet har gett mig så mycket tillbaka:

  1. Jag har stenkoll på vilka böcker jag har läst, när jag läste dem och vad jag tyckte om dem.
  2. Jag blir kontaktad av såväl förlag som författare som frågar om jag är intresserad av att läsa de böcker som är aktuella just då. (Poesi och kärleksromaner tackar jag dock artigt men bestämt nej till). Detta har bidragit till att jag har läst böcker av författare som jag mest troligt aldrig skulle ha hittat annars.
  3. Jag har ”träffat” så otroligt många fina människor som är minst lika galna i böcker som jag är, och det är en gemenskap som är i det närmaste ovärderlig.
  4. Jag har en bokhylla som ständigt är överfull och risken att jag skulle stå utan en bok, om så bara för en dag (se ovan), existerar inte längre.
  5. Jag har upptäckt e-böcker (men jag kommer inte att kunna njuta av dem ordentligt förrän jag har fått min läsplatta den 12:e september).
  6. Jag har återfått skrivglädjen, även om värken (se skrivkramp ovan) kan sätta käppar i hjulet alltför ofta.
  7. Jag har börjat spåna på en bok, och jag har faktiskt kommit en bra bit på väg.
  8. Jag har hittat en mängd olika bloggar, både svenska och utländska, som jag slaviskt följer i min reader.
  9. Jag har fått tips om program som avsevärt har underlättat mitt bloggande.
  10. Jag har fått många korrekturläsnings- och översättningsuppdrag, vilket ledde till att jag startade mitt företag den 1 september 2011.

Nu är det din tur. Hur ser din resa från bara läsare till bokbloggare ut?

PS: Snart kommer mina tankar kring hur livet ter sig för en bloggare på landsbygden kontra (stor)stan.

 

 

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: