Recension: Tony och Susan av Austin Wright

läste ut fick mig tillsänt av Wahlström & Wistrand för flera veckor sedan men har inte kunnat samla mig nog för att skriva om Tony och Susan av Austin Wright förrän nu.

Det har inte gått en dag sedan läste ut som inte har tillägnat det en tanke eller två. Faktum är att det här är, jämte av Dennis Lehane, den mest komplexa någonsin har läst och jag kan redan nu säga att jag kommer att om den, men då i bokform, för att fullt och fast kunna tillgodogöra mig alla parallella tankar, händelser och som genomströmmar boken.

Tony och Susan består av två böcker i en som rör sig i två parallella universum. Å den ena sidan har vi Susan Morrow som bor tillsammans med sin man Arnold och deras tre barn Dorothy, Henry och Rosie i Chicago. Hon börjar bli less på sitt liv som hemmafru och som en skänk från ovan får hon en dag ett paket av sin före detta man Edward Sheffield som innehåller ett manus som han har färdigställt och som han vill att hon ska och ge feedback på. Å den andra sidan finns Edward och hans bok Nattdjur om Tony Hastings och hans familj.

Först blir hon arg men hon kan inte nedlåta sig själv till att neka då det skulle kunna få honom att tro att hon fortfarande levde i det förflutna. Hon läser titelsidan, lägger sedan i garderoben och där får det ligga i tre månader innan hon äntligen plockar fram för att börja läsa. Och det är här det börjar bli intressant! När Susan sätter sig väl tillrätta för att Edwards manus gör vi detsamma. Vi sätter oss bakom hennes rygg, lutar oss över hennes axlar och läser Nattdjur tillsammans med henne.

Nattdjur handlar i korthet om Tony Hastings som är på väg till sommarhuset i Maine med sin familj. På vägen möter de tre killar som kommer att vända upp och ner på filosofi doktorn i matematiks liv och efter händelsen kommer han alltid att bära med sig en känsla av feghet, skuld och hämnd som han aldrig kommer att kunna skaka av sig … eller?

Naturligtvis innebär vår samläsning att vi även tar en paus när Susan gör det. En paus som fylls med hennes tankar om sitt nuvarande liv, tillbakablickar till tiden när hon var gift med Edward samt tankar och funderingar kring vilka paralleller det finns mellan bokens och sin egen. Dessa pauser varar dock aldrig särskilt länge ty hennes längtan efter att få mer om Tonys upplevelser. En längtan som är så stark att allt annat får stå tillbaka och undrar hur många boktokiga människor som inte känner igen sig i just DEN känslan!?
Vill du så finns möjligheten att provläsa Tony och Susan.

Bokfakta:

Författare: Austin Wright
Titel: Tony och Susan (sponsrad länk)
Originalets titel: Tony and Susan (sponsrad länk)
Utgivningsår: 2011
Förlag:
Översättare: Thomas Andersson
Källa:
Intresse: skönlitteratur
Betyg [Rating:4/5]

Trackbacks

  1. […] hitta boken hos t.ex. Adlibris eller Bokus. Några andra som skrivit om den är Mettes pocketblogg, Annikas litteratur- och kulturblogg och […]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

%d bloggare gillar detta: