Vem mer vill åka på en resa i litteraturens tecken?

Jag är långt ifrån ensam om att drömma mig bort till världens alla hörn när jag läser en riktigt bra bok.

Det visade inte minst förra helgens Bokbloggsjerka där vi fick följa med deltagarna till bokliga miljöer i världens alla hörn.

Jag personligen håller mig till ”verkliga” miljöer men fiktiva platser har en minst lika stor dragningskraft på många läsare. Det märks inte minst på Hogwarts som ständigt dyker upp i alla möjliga och omöjliga sammanhang, och efter vad jag har hört kan man på Kings Cross Railway Station i London till och med  få sig en titt på Plattform 9¾ där Harry Potters stora äventyr började. Jag kan inte ens föreställa mig hur många som vallfärdar dit varje år på grund av en viss trollkarl frammanad ur J.K. Rowlings fantasi.

3499471010_a80f94ae33
Photo Credit: Anirudh Koul via Compfight cc

Vad är det då som förtrollar oss så när det gäller miljöer som vi läser om i litteraturen?

Jag kan bara svara för mig själv, men det finns ingenting som kan få mig så lyrisk som författare som bara genom sina ord skulle kunna få mig att boka en resa för att själv, på plats, få möjlighet att utforska den miljö som författaren har målat upp inför mina ögon.

Det behöver inte ens vara rena paradiset som Peter Temples Australien, utan hedarna fulla med lammskit i Stephen Booths böcker, Elly Griffiths Saltmarsh, Londons mörka kvarter i Mark Billinghams bok In the Dark eller bara en viss veranda som står att finna i Tom Franklins USA fungerar lika bra.

Miljön kan alltså vara i princip vad eller var som helst, men en författare har verkligen lyckats när jag  bara genom att blunda kan transformera mig in i händelsernas centrum utan att ens ha behövt lämna soffans trygghet.

Alla författare bemästrar på långt när inte den här konsten, men de som verkligen gör det och som samtidigt kan presentera intressanta karaktärer, ett bra språk och en nervkittlande intrig kommer jag för evigt att vara trogen och det är inte omöjligt att jag, när möjligheten finns, bestämmer mig för att göra slag i saken och boka en resa.

Comments

  1. Jag är säker på att det är en upplevelse utöver det vanliga, i alla fall om man är HP-älskare 🙂
    Annika recently posted..Recension: Krukmakarens åker av Andrea Camilleri

  2. Vi har varit på plattform 9 3/4 i London, och kört en bagagevagn genom en tegelvägg… Med fotobevis 😉
    Freja recently posted..En firande gladmåndag med karaktär!

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: